SUCCESVOL ONDERHANDELEN OP SOLLICITATIE

3 concrete tips om het best mogelijke voorstel binnen te halen.

17.05.2023


Onderhandelen op sollicitatie is ongemakkelijk, we need to address that. Je maag begint automatisch te keren bij de gedachte alleen al... 

Toch is het een belangrijke stap in jouw sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding ligt aan de basis want je wilt jezelf niet verkeerd uitdrukken. Ga aan de slag met onze drie tips en je angstzweet zal vanzelf verdwijnen.

Een voorbereid man is er twee waard.

Zorg ervoor dat jouw eisen en verwachtingen gegrond zijn. Doe research naar het bedrijf en naar de functie waarvoor je solliciteert. Je kan hiervoor gebruik maken van de verscheidene jobtools die simulaties maken van jouw potentieel loon op basis van jouw opleidingen, eerdere ervaringen en persoonlijke situatie. Toch geven we mee om jou hier niet te hard op vast te pinnen. In werkelijkheid spelen er altijd externe factoren mee, waarmee deze tools geen rekening houden.

De beste vergelijking kan je maken met andere personen die een gelijkaardig traject als jou aan het afleggen zijn. Ga op zoek naar mensen die in jouw branche actief zijn en die open willen communiceren over hun loon pakket. Hou hier in je achterhoofd dat niet iedereen even comfortabel communiceert over hun salaris. Respecteer daarom zeker de privacy en vertrouwelijkheid van de persoon in kwestie. Probeer het gesprek luchtig en neutraal te houden door te spreken vanuit eigen ervaringen, en zo af te toetsen of jouw verwachtingen gelijklopend zijn met de werkelijkheid. Je zal al heel snel aanvoelen als iemand al dan niet zijn ervaringen met jou wil delen.

Maak gebruik van jouw persoonlijke netwerk om in contact te komen met mensen die bij jouw toekomstige werkgever aan de slag zijn, of aan de slag waren. In dit gesprek kan je heel wat interessante informatie verzamelen over het bedrijf en over hun loonpakketten.

It's not all about the money

Een goed brutoloon is belangrijk, maar weet dat er nog andere zaken zijn die tot een goed aanbod behoren. Vergeet niet om tijdens een loononderhandeling te vragen naar de mogelijkheid tot andere extra's zoals maaltijdcheques, netto onkostenvergoedingen, een bedrijfswagen, thuiswerk policies, glijdende werkuren, extra verlofdagen, …

Voel je aan dat er niet veel speelruimte zit op het aangeboden brutoloon? Probeer dan jouw pakket aan te vullen met deze andere extra's. Hoe pas je dit toe in de praktijk? Doe tegenvoorstellen: Als een loonsverhoging niet aan de orde is, dan kan je bijvoorbeeld om een opleidingsbudget vragen. 

Daarnaast kan het belangrijk zijn om jouw groeikansen binnen het bedrijf te bespreken. Waar zie jij jou zelf binnen zoveel jaar binnen het bedrijf, maar vooral, waar zien zij jou? Is er mogelijkheid om te groeien? Daar hoort uiteraard een loonsverhoging bij. Leg de lat niet te hoog voor jezelf maar vraag na waar jouw groeimarge zit.

Bescherm jouw onderhandelingspositie

Als eerste over jouw loonverwachtingen beginnen kan jouw onderhandelingspositie verzwakken. Het is daarom aanbevolen om te wachten tot de werkgever zelf het onderwerp aansnijdt. Het is in eerste instantie belangrijk dat er een match is tussen het bedrijf en jezelf, pas als dit helemaal goed zit, kan er over loon gepraat worden.

Noem nooit als eerste een bedrag. Dit geeft werkgevers de kans om een loon aan te bieden dat lager ligt dan wat je had gewild. Door de bal in het kamp van de werkgever te leggen heb je een betere positie om te onderhandelen en kan je beter inschatten wat ze bereid zijn te geven.

Tot slot kan het ook gewoon een verkeerde indruk geven. Als je dit onderwerp te vroeg in het sollicitatieproces aanhaalt kan het lijken alsof je enkel maar geïnteresseerd bent in het salaris, maar niet in het werk zelf, de bedrijfscultuur of de andere aspecten van de functie.

Onderhandelen over jouw loon lijkt op het eerste zicht ontmoedigend, maar laat je niet kennen. Met deze tips sta je al een stapje dichter bij het voorstel dat je verdient. Wil je nog een stap verder gaan? Laat je persoonlijk adviseren door de Franklins. We'll get you the right deal!