STEEK ER MET KOP EN SCHOUDERS BOVENUIT OP SOLLICITATIE

Laat een goede indruk na op sollicitatie en overtuig de werkgever dat jij de geschikte kandidaat bent.

12.06.2023


Het achterlaten van een goede indruk tijdens een sollicitatie is van groot belang om werkgevers te overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent voor hun openstaande functie. Hoe je dat precies doet, zal je snel ontdekken.

Zorg dat je gezien wordt

Tijdens het sollicitatieproces is het belangrijk om steeds snel en duidelijk te communiceren. Beantwoord alle mails, al is het maar een bevestigingsmail. Stuur bijkomend zelf een bericht ter controle of alles doorgaat zoals gepland. Een proactieve mindset wordt ongetwijfeld goed ontvangen door werkgevers. 

Doe research naar het bedrijf via hun website en social media accounts. Verzamel informatie over hun core business, organisatiecultuur, huidige werknemers, etc. LinkedIn is hiervoor het medium bij uitstek. Stuur bijkomend altijd een connectieverzoek naar de persoon die tegenover jou komt te zitten op sollicitatie. Zo maak je het verschil. 

You can't change the first impression


Te laat komen op sollicitatie is een echte afknapper. Punctualiteit toont respect voor de tijd die het bedrijf in jou investeert. Op de minuut toekomen is een no go, zorg er dus voor dat je minstens een kwartier voor aanvang aanwezig bent. Hou hierbij rekening met het verkeer en andere onvoorziene omstandigheden. 

Om een goeie indruk te maken maak je jezelf best op voorhand bekend met de bedrijfscultuur, zodat je jou hieraan kan spiegelen. Welke kledij dragen de medewerkers bijvoorbeeld. Je wil niet volledig opgekleed toekomen in een bedrijf waar iedereen casual naar het werk komt of omgekeerd. Vraag gerust raad aan werknemers die reeds in het bedrijf aan de slag zijn, zo heb je een beter idee van hoe de sollicitatie kan lopen en kan je hier ook beter op anticiperen. Hoe kom je met hen in contact? Opnieuw, gebruik LinkedIn, hiervoor bestaat het. 

laat van je horen


Stuur na de sollicitatie een bericht om jouw waardering te tonen voor de tijd die ze in jouw proces investeren. Via deze mail kan je allereerst jouw persoonlijk gevoel delen en nogmaals jouw enthousiasme voor de functie benadrukken.

Doe aan zelfreflectie en bereid je voor op het follow-up telefoontje. Hoe heb jij het gesprek ervaren? Welke punten zijn je bijgebleven? Welke vragen zijn er achteraf nog in je hoofd opgekomen? Zo ben je de persoon één stap voor en vermijd je ongemakkelijke stiltes aan de telefoon. Dit benadrukt nogmaals jouw gedrevenheid en interesse voor de functie en het bedrijf.


Jezelf onderscheiden op sollicitatie, het is geen rocket science. Bovenstaande tips toepassen is al een goede start. Hou rekening met deze tips maar blijf je authentieke zelf. Dan zal je er met kop en schouder bovenuit steken.